t


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Σχόλια γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη, τη σύγχρονη σκέψη


Οι επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου θα γνωρίσουν νέες πτυχές του ελληνικού τοπίου. Θα έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες, κυρίως με τη ζωγραφική & τους ζωγράφους, τους έλληνες ζωγράφους, με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής μας...


Αναδεικνύοντας την ολιστική σημασία του ελληνικού τοπίου, την αδιάσπαστη ενότητα της μυθικής του εικόνας με την τέχνη, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, τη σύγχρονη σκέψη...
-----
καράβια, ζωγραφικη, τοπια, ζωγραφοι, σχολια, ελληνες ζωγραφοι, λογοτεχνια, συγχρονοι ζωγραφοι, σκεψη, θαλασσογραφίες


Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Σταύρου. Θεσσαλονίκη. Από 20 Οκτωβρίου...



Γιάννης Σταύρου, Η αφίσα της έκθεσης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
«Ταξίδια στον Χρόνο»
Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2009
Εγκαίνια: Τρίτη 20 Οκτωβρίου, από τις 7 μ.μ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά ο ζωγράφος Γιάννης Σταύρου, με τίτλο «Ταξίδια στον Χρόνο», από 20 Οκτωβρίου μέχρι 14 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη.

Ο τίτλος της έκθεσης, ανταποκρίνεται απόλυτα τη θεματολογία και το ύφος των έργων. Τοπιακός κυρίως ζωγράφος ο Γιάννης Σταύρου, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει με τις δημιουργίες του τα τελευταία απομεινάρια από σπίτια, καράβια, δάση που σηματοδότησαν ολόκληρη εποχή του ελληνικού περιβάλλοντος και που στη συνέχεια περιμένουν παθητικά και σιωπηλά την εξαφάνιση τους.

«Ζούμε πλέον σε μια Βαβέλ...», λέει ο ίδιος. «Η πολυπολιτισμική άποψη και η εφαρμογή της εξωστρέφειας συνιστά μια δημοκρατική πρόοδο, αλλά δεν παύει νάναι παράλληλα οδοστρωτήρας διαφορών που δεν πρέπει να καταργούνται στο όνομα του πλουραλισμού. Ίση λοιπόν αντιμετώπιση του ταλέντου, της ιδιοφυίας και της πραγματικής αξίας (που κατακτιέται με πολύ κόπο σε όλους τους τομείς της ζωής) με το κακέκτυπο, το ανίκανο, την δήθεν έρευνα, την ατάλαντη φιλοδοξία Το κακό παράγινε, έγινε πλέον καθεστώς, με αποτέλεσμα το καλό έργο να κρύβεται γεμάτο αμφισβητήσεις και παράλογες ενοχές...

Βεβαίως κυνηγώ το ελκυστικό θέμα. Τα καράβια, η θάλασσα, τα βουνά, τα δέντρα, τα ζώα, δεν παύουν να είναι τα κυρίαρχα φαινόμενα στη ζωή και τη δουλειά μου H βαθύτερη συγκίνηση μας έρχεται πάντα από το παρελθόν. Από το πλούσιο περιεχόμενο αυτού του κεφαλαίου αντλώ και απολαμβάνω τους συναισθηματικούς τόκους. Ήχοι, οσμές, γεύση ζωής περνούν με τη μαγική τους ιδιότητα στα σχήματα και τα χρώματα του τελάρου.

Αντικείμενο όμως ήταν και παραμένει η ίδια η ζωγραφική – αυτό είναι η ουσία...Προσπαθώ να κάνω καλύτερη ζωγραφική. Το χρώμα και η όλη ωρίμανση του έργου μου είναι αυτό που αποκλειστικά ψάχνω. Το θέμα είναι η αφορμή. Με οδηγό τη διαίσθηση και την αισθαντικότητα πλησιάζω αυτό που θεωρούμε και θα παραμείνει για πάντα μια χίμαιρα...»

Τα έργα του Γιάννη Σταύρου θα εκτίθενται στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι 14 Νοεμβρίου 2009.
Ώρες επισκέψεων: 9-21 καθημερινά, Σάββατο 9-18

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την 20η Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, από 8μ.μ, στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη.



Πληροφορίες: Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ, τηλ 2310 276447
Γιάννης Σταύρου, τηλ 210 6645664

Δεν υπάρχουν σχόλια: