t


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Σχόλια γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη, τη σύγχρονη σκέψη


Οι επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου θα γνωρίσουν νέες πτυχές του ελληνικού τοπίου. Θα έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες, κυρίως με τη ζωγραφική & τους ζωγράφους, τους έλληνες ζωγράφους, με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής μας...


Αναδεικνύοντας την ολιστική σημασία του ελληνικού τοπίου, την αδιάσπαστη ενότητα της μυθικής του εικόνας με την τέχνη, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, τη σύγχρονη σκέψη...
-----
καράβια, ζωγραφικη, τοπια, ζωγραφοι, σχολια, ελληνες ζωγραφοι, λογοτεχνια, συγχρονοι ζωγραφοι, σκεψη, θαλασσογραφίες


Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ: 17-4-2019

«Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» εκδήλωση «Μνήμη Παναγιώτη Κονδύλη, 20 χρόνια από τον θάνατό του» την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στις 20.00΄, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητας)



Μνήμη Παναγιώτη Κονδύλη
Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 20.00΄
Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην ερώτηση πώς θα χαρακτηρίζατε περισσότερο τον εαυτό σας: ως ιστορικό, ως φιλόσοφο ή ως πολιτικό στοχαστή απαντούσε: 
«Το πώς χαρακτηρίζει κανείς τον εαυτό του ή το πώς χαρακτηρίζεται από τους άλλους είναι δευτερεύον και συχνά τυχαίο. Πάνω απ’ όλα ενδιαφέρει το τι λέει και το αν έχει κάτι να πει. Στο πλαίσιο της επιστημονικής μου δραστηριότητας είμαι ένας παρατηρητής των ανθρωπίνων πραγμάτων, ένας αναλυτής της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ωστόσο δεν επιθυμώ να κατανοήσω και να παρουσιάσω την ανθρώπινη συμπεριφορά από τη σκοπιά «της» φιλοσοφίας, «της» πολιτικής, «της» κοινωνιολογίας ή «της» ιστορίας, αλλά ακριβώς το αντίστροφο: πρόθεση μου είναι να κάμω πρόδηλη την ενότητα των βασικών της δομών και την εσώτερη λογική της εκδίπλωσής της στους τομείς της φιλοσοφικής, πολιτικής, κοινωνικής και ιστορικής πράξης. Όταν οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται φιλοσοφικά δεν συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι όταν ενεργούν πολιτικά και κοινωνικά».
Στον Παναγιώτη Κονδύλη, τον «παρατηρητή των ανθρώπινων πραγμάτων», την εμβληματική μορφή των ευρωπαϊκών γραμμάτων αφιερώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την εκδήλωση «Μνήμη Παναγιώτη Κονδύλη, 21 χρόνια από τον θάνατό του» την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στις 20.00΄, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητας).
 

Για τον πρόωρα χαμένο διανοούμενο, με το τεράστιο σε εύρος και έκταση έργο που προκάλεσε και προκαλεί ακόμα διαμάχες, για τον στοχαστή, συγγραφέα, μεταφραστή και υπεύθυνο εκδοτικών σειρών Παναγιώτη Κονδύλη θα μιλήσουν: ο εκδότης των εκδόσεων Κάλβος Γιώργος Χατζόπουλος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί από τα πρώτα του χρόνια ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο συγγραφέας Σπύρος Κουτρούλης και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μελέτης Μελετόπουλος. Εισηγητής και συντονιστής ο συγγραφέας και σεναριογράφος Θάνος Ξηρός. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον Π. Κονδύλη από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν» σε παραγωγή της COSMOTE TV. Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Γιάννης Γαϊτανίδης, ενώ την έρευνα η Άννα Νομικού. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Χαϊδελβέργη στο μέρος όπου σπούδασε, έζησε και διατύπωσε το φιλοσοφικό του πιστεύω ο κορυφαίος στοχαστής Παναγιώτης Κονδύλης.
 

Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε το 1943 στην Δρούβα της Αρχαίας Ολυμπίας και έζησε μεταξύ Αθήνας και Χαϊδελβέργης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Γνώριζε γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, αρχαία ελληνικά και λατινικά. Στην Χαϊδελβέργη αναγορεύτηκε διδάκτορας της φιλοσοφίας. Ήταν εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών Βερολίνου. Για την προσφορά του στη φιλοσοφική σκέψη τιμήθηκε με το μετάλλιο Γκαίτε (1991) και το βραβείο Χούμπολτ (1994). Ο Παναγιώτης Κονδύλης πέθανε σε ηλικία 55 ετών, αφήνοντας ανολοκλήρωτο το κολοσσιαίο έργο του. Έγραψε κυρίως στα γερμανικά. Στην ελληνική γλώσσα, ενδεικτικά αναφέρονται, τα βιβλία του:
·                     « Η κριτική της μεταφυσικής στην νεότερη σκέψη», 1983
·                     «Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα», 1984
·                     «Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός», 1987
·                     «Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός», 1988
·                     «Ισχύς και απόφαση», 1991
·                      «Η Παρακμή του Αστικού Πολιτισμού», 1991
·                     «Πλανητική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο», 1992
·                     «Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία», 1992.
Ο θάνατος του στοχαστή Π. Κονδύλη στην ακμή της δημιουργίας του, αποτέλεσε μεγάλη απώλεια για την ελληνική διανόηση και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: