t


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Σχόλια γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη, τη σύγχρονη σκέψη


Οι επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου θα γνωρίσουν νέες πτυχές του ελληνικού τοπίου. Θα έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες, κυρίως με τη ζωγραφική & τους ζωγράφους, τους έλληνες ζωγράφους, με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής μας...


Αναδεικνύοντας την ολιστική σημασία του ελληνικού τοπίου, την αδιάσπαστη ενότητα της μυθικής του εικόνας με την τέχνη, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, τη σύγχρονη σκέψη...
-----
καράβια, ζωγραφικη, τοπια, ζωγραφοι, σχολια, ελληνες ζωγραφοι, λογοτεχνια, συγχρονοι ζωγραφοι, σκεψη, θαλασσογραφίες


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Σχόλια & ζωγραφική, ζωγράφοι: καιρός για ταξίδι χωρίς επιστροφή...

Καλό μήνα με ευχάριστα νέα..!

Η αναζήτηση νέων κατοικήσιμων πλανητών άρχισε να αποδίδει καρπούς...

Επιτέλους βρέθηκε πλανήτης με παρόμοια χαρακτηριστικά με το δικό μας - μόλις είκοσι έτη φωτός, απόσταση...

Καθώς τίποτα δε μας κρατά πλέον εδώ, καιρός να ετοιμάζουμε το μεγάλο ταξίδι, χωρίς επιστροφή...

Θα είναι σίγουρα καλύτερα - χειρότερα αποκλείεται...

Δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1-10-2010

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Δυνητικά κατοικήσιμο» εξωπλανήτη εντόπισαν Αμερικανοί αστρονόμοι, ο οποίος έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο της Γης και περιστρέφεται γύρω από κοντινό του άστρο. Η παρατήρηση κάνει την επιστημονική κοινότητα να υποθέτει ότι τέτοιοι πλανήτες είναι σχετικά κοινοί στον γαλαξία μας.

Η επιστημονική ανακοίνωση προήλθε από έρευνες 11 ετών χάρη στο τηλεσκόπιο Κεκ, σε ύψος 4.145 μέτρων, στη Χαβάη. Ο πλανήτης, ο οποίος βαφτίστηκε «Gliese 581g», βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το μητρικό του άστρο, που η θερμοκρασία του πρέπει να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ή λίγο κάτω από αυτήν.

Αν η ανακάλυψη του εξωπλανήτη (πλανήτης σε τροχιά γύρω από άστρο που δεν είναι ο Ηλιος) επιβεβαιωθεί και από άλλες μετρήσεις, θα πρόκειται για τον πιο παραπλήσιο στη Γη πλανήτη που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που εξωπλανήτης συγκεντρώνει τόσα πολλά χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Το μητρικό άστρο Gliese 581 βρίσκεται στον γαλαξία μας και σε απόσταση 20 ετών φωτός από τη Γη (περίπου 189 δισ. χιλιόμετρα). «Η ανακάλυψή μας προσφέρει πειστικό παράδειγμα δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη. Το γεγονός ότι μπορέσαμε να εντοπίσουμε τον πλανήτη αυτόν τόσο γρήγορα και τόσο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα μας δείχνει ότι τέτοιοι εξωπλανήτες πρέπει να είναι πολύ κοινοί», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Στίβεν Βογκτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ. Ο Gliese 581g έχει μάζα 3,1 έως 4,3 φορές μεγαλύτερη από της Γης, ενώ η ακτίνα του είναι 1,2 με 1,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Ο Gliese 581g μοιάζει να είναι βραχώδης πλανήτης, όπως και η Γη, με σχεδόν ίδια βαρύτητα στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το άστρο του με κυκλική τροχιά, που διαρκεί 36,6 γήινες ημέρες.

Παρότι ο Gliese 581g χαρακτηρίζεται «δυνητικά κατοικήσιμος», αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να κατοικήσει με ευκολία σε αυτόν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας, η θερμοκρασία στην πλευρά του πλανήτη που δεν είναι διαρκώς εκτεθειμένη στο άστρο του ή στο σκότος του Διαστήματος κυμαίνεται μεταξύ -31 και -12 βαθμών Κελσίου. Οι γήινες θερμοκρασίες μπορεί να είναι εξίσου χαμηλές, χωρίς να εμποδίζουν την ανάπτυξη ζωής. Οι θερμοκρασίες στη Γη κυμαίνονται άλλωστε μεταξύ -70 βαθμών Κελσίου στην Ανταρκτική μέχρι και 148 βαθμών Κελσίου, στις εξόδους υποθαλάσσιων υδροθερμικών φρεατίων, τόποι αναπαραγωγής βακτηρίων στους πυθμένες των ωκεανών. Οι αστρονόμοι κατέγραψαν επίσης την ύπαρξη ενός ακόμη εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο Gliese 581, που βρίσκεται όμως εκτός της «κατοικήσιμης ζώνης».

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει άλλους τέσσερις πλανήτες σε τροχιά γύρω από το άστρο Gliese 581, ενώ το σύστημα αυτό καθίσταται έτσι το «πολυπληθέστερο» από όσα έχουν παρατηρηθεί. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει συνολικά 422 εξωπλανήτες από το 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια: