Γιάννης Σταύρου, Ύδρα I, λάδι σε καμβά
Καιρός να συστήσουμε έναν αξιόλογο και όμορφο χώρο εκτός Αθηνών...
Πρόκειται για το Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΕΔΡΟ στην Πάτρα...
Με τριάντα χρόνια ιστορία το ΠΟΛΥΕΔΡΟ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους για τις τέχνες και τα γράμματα της ελληνικής επαρχίας. Εκθέσεις ζωγραφικής, λογοτεχνικές και ιστορικές παρουσιάσεις εξαιρετικής ποιότητας πραγματοποιούνται με κέφι και πρωτοτυπία - δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την πρωτεύουσα, το αντίθετο θα λέγαμε...
Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση του ΠΟΛΥΕΔΡΟΥ για την "Ιστορία των Βαλκανίων", σας παρουσιάζουμε παλιότερη συνέντευξη του ιδρυτή του Κώστα Καπέλλα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
Μεσιτεύοντας ανάμεσα σε συγγραφείς και αναγνώστες
Ο Κωστής Καπέλλας μας ξεναγεί στο Πολύεδρο της Πάτρας
ΤΟΥ ΜΙΣΕΛ ΦΑΙΣ
-Από πότε λειτουργεί το βιβλιοπωλείο σας και από πότε δραστηριοποιείστε σε λογοτεχνικές ή άλλες εκδηλώσεις;
Το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο λειτουργεί στην Πάτρα από τις 10 Ιουλίου του 1981. Η δραστηριοποίησή του σε εικαστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά χρονολογείται από το φθινόπωρο του 1981. Από το 1986 ξεκινούν οργανωμένα οι εκδηλώσεις λόγου (παρουσιάσεις συγγραφέων, βιβλίων, εκδοτών).
-Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συγγραφείς που παρουσιάζονται στο χώρο σας;
Επιλέγουμε συγγραφείς που διαβάσαμε τα βιβλία τους και μας άρεσαν, καθώς επίσης και συγγραφείς που τα βιβλία τους τα επισημαίνουν κριτικοί της λογοτεχνίας από τις στήλες τους στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Επιλέγουμε συγγραφείς που κρίνουμε ότι η δουλειά τους πρέπει να παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης μας, όπως η αναθεωρημένη έκδοση της ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας του Mario Vitti, η μετάφραση της Οδύσσειας από τον Δ.Ν. Μαρωνίτη, η ιστορία της ελληνικής γλώσσας από τον Μιχάλη Κοπιδάκη, κ.ά.
Ομως τα τελευταία χρόνια δίνουμε βάρος σε ενότητες εκδηλώσεων με συγκεκριμένη στόχευση, όπως:
Τα «Σάββατα της ποίησης». Παρουσιάζοντας γνωστούς και νεότερους ποιητές, προσπαθούμε να φέρουμε ένα ευρύτερο κοινό σε γνωριμία με την ποίηση.
Το «Αποχαιρετώντας τον 20ό αιώνα». Μέσα από 10 εκδηλώσεις για το βιβλίο θελήσαμε να δούμε κάποια σημαντικά λογοτεχνικά ή πνευματικά γεγονότα τού αιώνα που έφυγε.
Το «Επιλέγω και διαβάζω». Γνωστοί και λιγότερο επώνυμοι πολίτες της πόλης διαλέγουν κομμάτια από τη λογοτεχνία που αγάπησαν και μας τα διαβάζουν.
«Ξαναδιαβάζοντας... συγγραφείς και κείμενα του 20ού αιώνα». Οι περισσότεροι νέοι αναγνώστες αγνοούν εντελώς και δεν διαβάζουν τους σημαντικούς ποιητές και πεζογράφους (Καχτίτση, Μπεράτη, Αξιώτη, Χάκκα, Παπατσώνη, Στρατή Δούκα κ.ά.). Σκοπός της ενότητας ήταν να γνωρίσει στο νέο αναγνωστικό κοινό τούς παρασιωπημένους συγγραφείς του 20ού αιώνα.
-Υπάρχουν κάποιες λογοτεχνικές βραδιές που έχουν εντυπωθεί στη μνήμη σας. Και αν συμβαίνει αυτό, ποιες είναι και γιατί;
Μπορούμε να φέρουμε στη μνήμη μας:
Την εκδήλωση που διοργανώσαμε για τον Παύλο Ζάννα έξι μήνες μετά το θάνατό του, όπου μίλησαν ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης, ο Παντελής Βούλγαρης και έπαιξε στο πιάνο η γυναίκα του, Μίνα Ζάννα.
Αλλά και τα αφιερώματα για τα 110 χρόνια του εκδοτικού οίκου της «Εστίας» και για τα 50 χρόνια των εκδόσεων «Ικαρος», καθώς και την εκδήλωση στη μνήμη του Φίλιππου Βλάχου και των εκδόσεων «Κείμενα», ένα χρόνο μετά το θάνατό του.
-Λογοτέχνες ή λόγιοι της τοπικής κοινωνίας έχουν πρόσβαση στο χώρο σας;
Θα ήταν προβληματική η παρέμβασή μας, χωρίς τη συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων της πόλης. Στις προθέσεις μας ήταν και είναι η παρουσίαση του έργου των συγγραφέων της πόλης, η συνεργασία μας με φιλολόγους και άλλους ανθρώπους των γραμμάτων, καθώς επίσης και η συμβολή και συμμετοχή πολλών καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου -που έχει έδρα την Πατρα- (κυρίως από τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών) στις παρουσιάσεις που κάνουμε στο χώρο μας. Και ακόμη, να συνδέσουμε αυτό το πνευματικό δυναμικό με ομότεχνούς τους από άλλα μέρη.
-Εχετε σκεφτεί άλλες δράσεις (π.χ. εργαστήρια αναγνωστών, έκδοση κάποιου περιοδικού, διοργάνωση λογοτεχνικών διαγωνισμών) για την περαιτέρω τόνωση της βιβλιοφιλίας στην περιοχή σας;
Επιμένουμε σε εκπαιδευτικές δράσεις με συγγραφείς στα σχολεία της περιοχής, σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού. Με προγράμματα όπως: το ανακαλύπτω την πόλη μου, το πανηγύρι δραστηριοτήτων, 2 Απριλίου -Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου- καθώς και σειρά άλλων εκπαιδευτικών πακέτων. Κύριο μέλημά μας, λοιπόν, η αγάπη για το βιβλίο των μικρών παιδιών. Ακόμη, μας ενδιαφέρει η συγγραφή και έκδοση κάποιων ευσύνοπτων, επιστημονικά έγκυρων βιβλίων, μέσα από τα οποία θα διερευνήσουμε τη φυσιογνωμία τής πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ιστορικά, πολιτισμικά, λογοτεχνικά. Τα βιβλία αυτά θέλουμε να αποτελέσουν «εργαλεία υποδομής» στη διάθεση του ενήμερου πολίτη, του επισκέπτη, του μαθητή (Η Πάτρα στις αρχαίες πηγές), Αχαΐα - μυθολογία (μύθος, θρησκεία, λατρεία), η ρωμαϊκή Πάτρα, η παλαιοχριστιανική και βυζαντινή Πάτρα, η Πάτρα υπό ξένη κυριαρχία (Φραγκοκρατία, Τουρκοκρατία, Ενετοκρατία), η Πάτρα πέρασμα ξένων περιηγητών κ.τ.λ.
-Υπάρχει κάποια οικονομική ενίσχυση (από την πολιτεία, τις τοπικές αρχές ή τους εκδοτικούς οίκους) σχετικά με τους συγγραφείς που προσκαλείτε;
Πριν από έξι χρόνια άρχισε να λειτουργεί στη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των βιβλιοπωλείων που είχαν δραστηριοποιηθεί σε παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων. Μιλάμε για μια πολύ μικρή ενίσχυση. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ούτε αυτό. Οι εκδοτικοί οίκοι αρκετά συχνά μάς φτιάχνουν τις προσκλήσεις των εκδηλώσεων.
-Σε μια λογοτεχνική βραδιά σάς ενδιαφέρουν οι πωλήσεις ή ο διάλογος που ακολουθεί; Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά;
Στις λογοτεχνικές βραδιές μάς ενδιαφέρει οι άνθρωποι που θα έρθουν να ενημερωθούν, να μη βαρεθούν και βεβαίως να προκληθεί το ενδιαφέρον να αγοράσουν και να διαβάσουν το βιβλίο.
-Ο βιβλιοπώλης δικαιούται να διατυπώνει το προσωπικό αναγνωστικό γούστο του (επηρεάζοντας τον βιβλιόφιλο) ή πρέπει να στέκεται υπεράνω...
Από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών στα βιβλιοπωλεία μάς ζητούν να τους προτείνουμε βιβλία, είναι φανερό ότι οι προτάσεις που τους κάνουμε έχουν να κάνουν κυρίως με το προσωπικό μας γούστο. Και ακόμα, με την ενημέρωση που έχουμε εμείς για βιβλία που πρόσφατα κυκλοφόρησαν.
-Οι πολλαπλές εκδηλώσεις, σε μικρή κοινωνία, ωφελούν την πνευματική ζωή ή λειτουργούν διασπαστικά...
Οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας πιστεύω πως ωφελούν την πνευματική ζωή της. Δεν θεωρώ ότι γίνονται τόσες πολλές καθημερινά, ώστε να λειτουργούν διασπαστικά... Αλλωστε, υπάρχει η θέληση από όλους εμάς (που έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων) μιας καλύτερης συνεννόησης, για να μη συμπίπτουν χρονικά -κάποιες φορές- αυτές οι παρουσιάσεις.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Πολύεδρο και η Λέσχη Ανάγνωσης Ιστορίας
σας προσκαλούν την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010 στις 7.30 μ.μ
σε μια συζήτηση με θέμα το βιβλίο "Ιστορία των Βαλκανίων"
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο κεφάλαιο « Επαναστατικά χρόνια 1804 -1887» Συντονιστής της συζήτησης : o Παναγιώτης Χρονόπουλος
« Ιστορία των Βαλκανίων : 20ος αιώνας»
Tο κλασικό αυτό σύγγραμμα της καθηγήτριας Barbara Jelavich (1923-1995), καλύπτει την ταραγμένη ιστορία της βαλκανικής χερσονήσου από τον 18ο μέχρι τις αρχές της τελευταίας εικοσαετίας του 20ού αιώνα. Το έργο είναι μια σύνθεση της ιστορικής διαδρομής των βαλκανικών λαών, διαπραγματευόμενο ακόμα με διεξοδικό τρόπο και τα θέματα που αφορούν κι άλλες ευρωπαϊκές περιοχές που έχουν σχέση με τα Βαλκάνια (την Αυστροουγγαρία, τις Μεγάλες Δυνάμεις, την Πολωνία κλπ).
Ο πρώτος αυτός τόμος της Ιστορίας των Βαλκανίων καλύπτει τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Αφού αναφερθεί στη γεωγραφική διαμόρφωση της χερσονήσου και την ιστορική διαμόρφωση των βαλκανικών λαών από τα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια, διαπραγματεύεται την ιστορία της βαλκανικής κοινωνίας ως μέρους της Οθωμανικού διοικητικού συστήματος.
Αναλύει επίσης τα τμήματα της βαλκανικής χερσονήσου που βρέθηκαν υπό την Αυτοκρατορία των Αψβούργων. Στη συνέχεια εξετάζει την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη γένεση των βαλκανικών εθνικών κινημάτων, τη διατύπωση εθνικών προγραμμάτων και τους αγώνες για τη δημιουργία εθνικών κρατών. Μελετά ιδιαίτερα τις εθνικές επαναστάσεις και το ρόλο τους στο Ανατολικό ζήτημα.
Το έργο, πλούσιο σε αναφορές και τεκμηρίωση, καταφέρνει με συγκριτική μέθοδο και ψύχραιμη ανάλυση να υπερβεί τις συμπληγάδες της βαλκανικής ιστορίας και να προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο στους αναγνώστες που θέλουν να καταλάβουν με κριτικό τρόπο το ιστορικό τοπίο της βαλκανικής περιοχής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1983 και από τότε γνώρισε δεκάδες ανατυπώσεις, όντας πλέον ένα σημείο αναφοράς για την βαλκανική ιστορία
Καρβελά Κατερίνα για το Πολύεδρο
ΠΟΛΥΕΔΡΟ Κανακάρη 147 26221 Πάτρα τηλ. 2610 277342
e-mail: polyedro1@hol.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου