t


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Σχόλια γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη, τη σύγχρονη σκέψη


Οι επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου θα γνωρίσουν νέες πτυχές του ελληνικού τοπίου. Θα έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες, κυρίως με τη ζωγραφική & τους ζωγράφους, τους έλληνες ζωγράφους, με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής μας...


Αναδεικνύοντας την ολιστική σημασία του ελληνικού τοπίου, την αδιάσπαστη ενότητα της μυθικής του εικόνας με την τέχνη, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, τη σύγχρονη σκέψη...
-----
καράβια, ζωγραφικη, τοπια, ζωγραφοι, σχολια, ελληνες ζωγραφοι, λογοτεχνια, συγχρονοι ζωγραφοι, σκεψη, θαλασσογραφίες


Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Σχόλια & ζωγραφική, ζωγράφοι, σύγχρονοι ζωγράφοι: για την ξεχασμένη φυλή των ελλήνων...

Φαντασία & ζωγραφική, ζωγράφοι, ελληνική ζωγραφική


Γιάννης Σταύρου, Αντικατοπτρισμοί, Θεσσαλονίκη, λάδι σε καμβά

Θυμίζει επιστημονική φαντασία...

Η ξεχασμένη φυλή των ελλήνων κάποτε κατοίκησε στην νοτιοανατολική Μεσόγειο κλπ...

Βέβαια η φαντασία δεν αφορά μόνο τους έλληνες. Αφορά κάθε εθνική οντότητα που συνδιαμόρφωσε το τοπίο του δυτικού πολιτισμού...

Ήδη συμβαίνει...

Ακολουθεί το άρθρο που δίνει αφορμή για σκέψεις...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4-2-2010

Εξαφανίστηκε η φυλή των Μπο στην Ινδία
Πριν λίγες μέρες πέθανε το τελευταίο μέλος της φυλής

Η Μπο, η φυλή που ζούσε κάποτε στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας, έχει πλέον εξαλειφθεί μετά το θάνατο του τελευταίου μέλους της.

Η Μπόα Σίνιορ, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία περίπου 85 ετών, ήταν το γηραιότερο μέλος της ομάδας των φυλών του Ανταμάν, η οποία περιλάμβανε κάποτε δέκα διαφορετικές φυλές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι Μπο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Survival International.

Σύμφωνα με ανθρωπολόγους, οι Μπο ζουσαν εδώ και περίπου 65.000 χρόνια στα νησιά Ανταμάν, γεγονός που τους καθιστούσε απογόνους ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς του ανθρώπου στη Γη.

Η Μπόα Σίνιορ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μιλούσε τη γλώσσα Μπο.

Οι φυλές του Ανταμάν έχουν πλέον μόλις 52 μέλη, από τα 5.000 που είχαν όταν οι Βρετανοί αποίκισαν τα νησιά αυτά το 1858. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από ασθένειες που κόλλησαν από τους αποίκους.

Οι Βρετανοί συνέλαβαν πολλά από τα μέλη της φυλής και τα κράτησαν σ' ένα ειδικό άσυλο σε μια προσπάθεια να τα εκπολιτίσουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Survival International. Κανένα από τα 150 παιδιά που γεννήθηκαν σ' αυτή την αιχμαλωσία δεν έζησε πέρα από την ηλικία των δύο ετών.

Τα επιζώντα μέλη της ομάδας των φυλών του Ανταμάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ινδική κυβέρνηση για τρόφιμα και στέγη.

Η γλωσσολόγος Ανβίτα Άμπι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού στο Νέο Δελχί, δήλωσε πως γνώριζε την Μπόα Σίνιορ από πολλά χρόνια. «Καθώς ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που μιλούσε τα Μπο, ήταν πολύ μοναχική, αφού δεν είχε κανένα για να μιλήσει μαζί του».

«Με το θάνατο της Μπόα Σίνιορ και την εξάλειψη της γλώσσας Μπο, ένα μοναδικό τμήμα της ανθρώπινης κοινωνίας είναι πλέον μόνο μια ανάμνηση. Η απώλεια της Μπόα μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο και με τις άλλες φυλές των νησιών Ανταμάν», δήλωσε ο διευθυντής της Survival International Στίβεν Κόρι.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: