t


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Σχόλια γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη, τη σύγχρονη σκέψη


Οι επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου θα γνωρίσουν νέες πτυχές του ελληνικού τοπίου. Θα έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες, κυρίως με τη ζωγραφική & τους ζωγράφους, τους έλληνες ζωγράφους, με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής μας...


Αναδεικνύοντας την ολιστική σημασία του ελληνικού τοπίου, την αδιάσπαστη ενότητα της μυθικής του εικόνας με την τέχνη, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, τη σύγχρονη σκέψη...
-----
καράβια, ζωγραφικη, τοπια, ζωγραφοι, σχολια, ελληνες ζωγραφοι, λογοτεχνια, συγχρονοι ζωγραφοι, σκεψη, θαλασσογραφίες


Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι εκλογές προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία στους ηλίθιους να βλάψουν όλους τους άλλους

Francisco Goya, Disparate Femenino

Οι εκλογές προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία στους ηλίθιους να βλάψουν όλους τους άλλους, χωρίς να αποκομίσουν κάποιο κέρδος από την ενέργεια τους. Εκπληρώνουν αυτόν το σκοπό, συνεισφέροντας στη διατήρηση του ποσοστού των ηλιθίων μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται στην εξουσία.

Αποσπάσματα απο το "Δοκίμιο Περί Ανθρώπινης Βλακείας" του C.M. Cipolla


Βλακεία και δύναμη

Όπως όλα τα ανθρώπινα πλάσματα, ακόμα και οι βλάκες επιδρούν πάνω στα άλλα άτομα ποικιλοτρόπως. Μερικοί ηλίθιοι προκαλούν φυσιολογικά μόνο περιορισμένες απώλειες, ενώ άλλοι καταφέρνουν να προξενήσουν τρομαχτικές ζημιές όχι μόνο σε ένα ή δύο άτομα, αλλά σε ολόκληρες κοινότητες ή κοινωνίες.
Το δυναμικό ενός ηλιθίου προσώπου για τη δημιουργία ζημιών εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες. Πριν απ'όλα από τον γενετικό παράγοντα....
Ο δεύτερος παράγοντας...προέρχεται από τη θέση ισχύος και εξουσίας που κατέχει μέσα στην κοινωνία. Ανάμεσα στους γραφειοκράτες , τους στρατηγούς, τους πολιτικούς, τους αρχηγούς κρατών και τους ανθρώπους της εκκλησίας βρίσκεται το χρυσό ποσοστό σ των κατά βάση ηλίθιων ατόμων, η ικανότητα των οποίων να ζημιώνουν τον πλησίον τους αυξήθηκε επικίνδυνα από τη θέση ισχύος που κατείχαν (ή κατέχουν).
....
Στο σύγχρονο βιομηχανικό κόσμο μας η τάξη και η κάστα χάνουν όλο και περισσότερο τη σημασία τους. Αλλά στη θέση της τάξης και της κάστας υπάρχουν τα πολιτικά κόμματα, η γραφειοκρατία και η δημοκρατία.
Στο εσωτερικό ενός δημοκρατικού συστήματος οι γενικές εκλογές αποτελούν ένα όργανο μεγάλης αποτελεσματικότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή διατήρηση του τμήματος σ των ηλιθίων  (όπου σ, το ποσοστο των ηλιθίων μέσα στην κοινωνία, κατά τον συγγραφέα) ανάμεσα στους ισχυρούς.
....
Οι εκλογές προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία στους ηλίθιους να βλάψουν όλους τους άλλους, χωρίς να αποκομίσουν κάποιο κέρδος από την ενέργεια τους. Εκπληρώνουν αυτόν το σκοπό, συνεισφέροντας στη διατήρηση του ποσοστού των ηλιθίων μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται στην εξουσία.

Η δύναμη της βλακείας

....
Ουσιαστικά οι ηλίθιοι είναι επικίνδυνοι και ολέθριοι, επειδή τα λογικά πρόσωπα το βρίσκουν δύσκολο να φανταστούν και να κατανοήσουν μια βλακώδη συμπεροφορά.
....
Ένα ηλίθιο πλάσμα θα σας καταδιώξει χωρίς λόγο, χωρίς ένα ακριβές σχέδιο, στους πιο απίθανους και αδιανόητους καιρούς και τόπους. Δεν υπάρχει κάποιος λογικό τρόπος να προβλέψει κανείς αν, πότε, πώς και γιατί ένα ηλίθιο πρόσωπο θα εξαπολύσει την επίθεση του.
Μπροστά σε ένα ηλίθιο πρόσωπο, είναι κανείς ολοκληρωτικά στο έλεός του.

Αυτό εννοούσαν ο Ντίκενς κι ο Σίλερ, όταν ο ένας διαβεβαίωνε ότι "με τη βλακεία και την καλή πέψη μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει πάρα πολλά πράγματα" κι ο άλλος ότι "ενάντια στη βλακεία κι οι ίδιο οι Θεοί πολεμάνε μάταια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: