-----------------------------------------------
20 Οκτωβρίου 2009
Συναίσθημα & ταξίδι
Γιάννης Σταύρου, Φθινοπωρινό, λάδι σε καμβά
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΡΕΤΖΙΟΥ
Εδώ και μερικά χρόνια, μπαίνοντας στο σπίτι μου, με υποδέχεται ένα έργο του Γιάννη Σταύρου. Το κοιτάζω μονάχα μετά από μέρες κουραστικές και είναι σαν να δίνω μια ευκαιρία στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα να «ταξιδέψει». Είναι η δύναμη της ζωγραφικής ενός συνεπή στην εξέλιξή του δημιουργού και είναι μια σχεδόν ιμπρεσιονιστική αίσθηση φυγής, με όχημα τόσο την πραγματικότητα όσο και την ίδια τη φύση της ζωγραφικής. Με μια κουβέντα είναι μια ζωγραφική που σε ανακουφίζει...
Ο Γιάννης Σταύρου παρουσιάζει έργα του στον «Ιανό» (Αριστοτέλους 7), με τη νέα του έκθεση με τίτλο «Ταξίδια στο Χρόνο». Πρόκειται και πάλι για θέματα και εικόνες από την ελληνική και τη δική του, συναισθηματική τοπιογραφία, σπίτια, καράβια και δάση στα όρια της εξαφάνισης. «Κυνηγώ το ελκυστικό θέμα», λέει ο ίδιος. «Τα καράβια, η θάλασσα, τα βουνά, τα δέντρα, τα ζώα δεν παύουν να είναι τα κυρίαρχα φαινόμενα στη ζωή και τη δουλειά μου. Η βαθύτερη συγκίνησή μας έρχεται πάντα από το παρελθόν. Από το πλούσιο περιεχόμενο αυτού του κεφαλαίου αντλώ και απολαμβάνω τους συναισθηματικούς τόκους. Ηχοι, οσμές, γεύση ζωής περνούν με τη μαγική τους ιδιότητα στα σχήματα και τα χρώματα του τελάρου».
Ο Σταύρου, όμως, επενδύει πολλά στην ίδια τη δυναμική της ζωγραφικής διαδικασίας, την εξελίσσει και πειραματίζεται μ' αυτήν. Γράφει χαρακτηριστικά ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης: «οι συνθέσεις του στηρίζονται σε δύο άκρα αντίθετα: τρυφερότητα και ρωμαλέος ρυθμός, αίσθηση της λεπτομέρειας και γνώση του όλου, συναισθηματική φυγή σε χαρισάμενες εικόνες που θα 'λεγε κι ο Κοσμάς Πολίτης και έγνοια για τη φόρμα, για τη λιτή όσο και στιβαρή παρουσίασή της».
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής ΕΜΠ, Μάνος Μπίρης, σημειώνει πως ο Γιάννης Σταύρου «οπωσδήποτε δεν καταγράφει μια γρήγορη εντύπωση. Εκφράζει περισσότερο τα συναισθήματα ενός ανθρώπου - και το πιστεύω βαθιά αυτό - που στέκεται διορατικός απέναντι στις δυνάμεις που δεν μπορεί να δαμάσει, θεωρώντας ανώφελο να χαιρόμαστε τους πίνακές του μέσα από ''αρμονίες'' και στερεότυπα αισθητικά τεχνάσματα».
Τα «Ταξίδια στο Χρόνο» θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Νοεμβρίου και οι ώρες επίσκεψης είναι 09:00 – 21:00 τις καθημερινές και 09:00 – 18:00 τα Σάββατα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου